επιστροφή
Μεγάλο το ενδιαφέρον και η συμμετοχή στην ημερίδα:
 
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ              
 

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16/11 το απόγευμα η ημερίδα για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της σύγχρονης αγροτικής επιχειρηματικότητας που συνδιοργάνωσαν η ΑΝΕΛΙΞΗ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και το Ινστιτούτο Ερευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας ΕΚΕΤΑ/ΙΕΤΕΘ. Οι εισηγητές ήταν διακεκριμένοι ερευνητές από το ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ και από ΤΕΙ Πελοποννήσου. Επίσης γεωπόνοι από το Δίκτυο Ελληνική Γεωργία και στελέχη αγροτικών επιχειρήσεων της περιοχής. Συγκεκριμένα μίλησαν ο κ. Κώστας Κίττας καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Θωμάς Μπαρτζάνας υπ. τομέα αγροτεχνολογίας και ερευνητής του ΙΕΤΕΘ, ο κ. Αναστ. Κώτσιρας καθηγητής ΤΕΙ Πελοποννήσου, οι γεωπόνοι Καταφυγιώτης Σπήλιος,  Σιούτης Θωμάς, Στρατάκης Χρήστος και Τζαγκαράκης Φάνης από το δίκτυο «Ελληνική Γεωργία» Παρεμβάσεις έκαναν ο Δ/ντής Αγροτικής οικονομίας & κτηνιατρικής Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημ. Μανιάτης και εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος. Την ημερίδα άνοιξε ο υπεύθυνος της «Ανέλιξης» μηχανικός Θανάσης Κυριαζόπουλος και την ανοιχτή συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης. Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι παρουσιάσεις δύο αγροτικών επιχειρήσεων μία οικογενειακή η ΑΓΡΟΜΕΣ Α.Ε. από τον υπεύθυνο παραγωγής κ. Σαράντο Κορωνιό και η συνεταιριστική ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ από τον επιστημονικό της υπεύθυνο, γεωπόνο κ. Κώστα Μπουλουλή.
 
Η ημερίδα κατέδειξε τις πραγματικές προοπτικές που υπάρχουν στην αγροτική δραστηριότητα ειδικά στην περιοχή της Πελοποννήσου, αλλά όταν υπάρχουν σοβαρές προυποθέσεις όπως μελέτη, σχεδιασμός και προγραμματισμός που πρέπει να συμπληρώνονται με την απαραίτητη τεχνογνωσία. Περιγράφηκαν οι ικανότητες που απαιτείται να διαθέττει ο σύγχρονος επιχειρηματίας-αγρότης. Ο αγρότης είναι ταυτόχρονα εργάτης και επιχειρηματίας. Θα πρέπει να έχει ικανότητες και γνώσεις που σχετίζονται άμεσα με την διαδικασία της παραγωγής (χρήση μηχανημάτων, σπορά, κλάδεμα, ανάγκες σε λίπανση, νερό, φυτοπροστασία αλλά θα πρέπει να έχει και διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες. Όλα αυτά δημιουργούν την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση.
 
Τονίστηκε ιδιαίτερα η επιτακτική ανάγκη συνεργασίας των μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλεύσεων κάτι που αποτελεί ουσιαστικά και όρο για την επιβίωσή τους.
 
Επίσης έγινε ιδιαίτερα αντιληπτή η ανάγκη σύνδεσης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται με εντυπωσικά αποτελέσματα στα Ελληνικά πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα. Μόνο με αυτό τον τρόπο οι εκμεταλεύσεις μπορούν να γίνουν και να παραμείνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.
 
Ειδική αναφορά έγινε και στις ιδιαίτερες συνθήκες της νότιοδυτικής πελοπονήσσου, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τον προσανατολισμό σε συγκεκριμένες καλλιεργητικές μεθόδους.
σχεδιασμός, υλοποίηση & διαχείριση ιστότοπου:
ΑΝΕΛΙΞΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο.Ε.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ  |  ΤΡΙΠΟΛΗ  |  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ:  Δαμοφώντος 6, Καλαμάτα Τ.Κ. 24131
Τηλ.: 27210 62151     Fax: 27210 62154
Email:  info@anelixi.net.gr